Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla życia, ponieważ pomaga w naprawie i budowie tkanek, komórek i narządów w całym organizmie. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, które prawdopodobnie spożywasz codziennie.
Co to jest białko i czemu jest dla naszego organizmu takie ważne?
Spożywając białko, rozkładasz 20 aminokwasów, które są składnikami budulcowymi organizmu, zapewniającymi wzrost i energię. Aminokwas tryptofan wpływa na nastrój poprzez wytwarzanie serotoniny, która może zmniejszać objawy depresji i lęku oraz poprawiać ogólne funkcje poznawcze.
Źródła białka
Większość źródeł białka, które prawdopodobnie znasz, pochodzi ze zwierząt, takich jak mięso, ryby, jaja czy nabiał, ponieważ dostarczają one wszystkich potrzebnych organizmowi aminokwasów. Z drugiej strony, istnieją inne źródła białka pochodzenia roślinnego, które są równie ważne dla organizmu. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie chcą spożywać pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Białko pochodzenia roślinnego można znaleźć w roślinach strączkowych, warzywach i orzechach, choć czasami może w nich brakować jednego lub więcej aminokwasów potrzebnych organizmowi. Nie oznacza to jednak, że trzeba jeść produkty pochodzenia zwierzęcego, jeśli nie ma się na to ochoty, aby dostarczyć sobie odpowiednich aminokwasów.
Jedząc codziennie różne źródła białka pochodzenia roślinnego, możesz mieć pewność, że Twój organizm ma wszystkie aminokwasy i białka, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Korzyści zdrowotne
Białko dostarcza energii, która jest niezbędna do codziennego funkcjonowania. Nadmiar białka w diecie może być szkodliwy, zwłaszcza jeśli cierpisz na choroby nerek, cukrzycę lub inne schorzenia.
Spożywanie odpowiedniej ilości białka wysokiej jakości jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia
- Dzięki białku układ odpornościowy będzie dobrze funkcjonował, a serce i drogi oddechowe będą zdrowsze. Podczas ćwiczeń fizycznych białko pomaga organizmowi szybciej odzyskać siły.
- Jest niezbędne dla wzrostu i rozwoju dzieci, a także dla zdrowia osób starszych.
- Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby układu krążenia.
- Pozytywnie wpływa na lepszą pamięć.
- Pomaga lepiej radzić sobie ze stresem i poprawia nastrój.
- Pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała, zmniejszyć uczucie głodu i szybciej się nasycić.
- Poprawia wygląd, pomagając zachować zdrową skórę, paznokcie i włosy. Będziesz mieć więcej mięśni i beztłuszczowej masy ciała.
Białko wysokiej jakości w porównaniu z białkiem niskiej jakości
Rozróżnienie między mięsem z ferm fabrycznych a mięsem ekologicznym, karmionym trawą, to tylko część rozróżnienia między źródłami białka o niskiej i wysokiej jakości. Na przykład niektóre rodzaje przetworzonego mięsa lub mięsa z obiadu mogą być dobrym źródłem białka, ale wiele z nich zawiera sól, która może powodować wysokie ciśnienie krwi i prowadzić do innych problemów zdrowotnych.
Więcej wpisów o zdrowym odżywianiu, przeczytasz w serwisie https://www.filet.pl/.
Kluczem do zapewnienia sobie wystarczającej ilości wysokiej jakości białka jest włączenie do diety różnych jego rodzajów, a nie poleganie wyłącznie na czerwonym lub przetworzonym mięsie.