Spirulina – mikroalga o potężnych właściwościach zdrowotnych

Wspomnianą w tytule spirulinę można łatwo rozpoznać po jej charakterystycznej zielono-niebieskawej barwie. Znakomicie sprawdza się w formie sproszkowanej jako dodatek do smoothie bądź też soków. Spirulina ma jednak o wiele większe zastosowanie.

Warto odnotować, że spożywana nawet w niewielkich ilościach przynosi ogromne korzyści prozdrowotne dla organizmu. W dalszej części objaśnimy dokładniej, dlaczego warto uwzględnić spirulinę w swojej diecie.

Niebiesko-zielony owoc prosto z morskich głębin

Opisywane algi od wieków są obecne głęboko pod wodą i wprowadzają do atmosfery tlen. Z kolei te obecne na naszych talerzach wprowadzają do naszego organizmu ważne mikroelementy. Ogólnie rzecz ujmując, pomagają schudnąć, wzbogacają organizm o ważne mikroelementy, a także pomagają w budowaniu masy mięśniowej.

Korzystne dla zdrowia właściwości spiruliny

Na początku należy wspomnieć o jej właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Owe mikroalgi wspierają funkcję ochronne organizmu, czynią go mniej narażonych na szkodliwe zmiany komórkówe mogące powodować raka.

Oprócz działania antyrakotwórczego, spirulina zapobiega także tworzeniu się złego cholesterolu, którego obecność przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób, a także – co wykazano w badaniach – przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Co również wykazano w badaniu, dzięki spożyciu spiruliny obniża się ciśnienie krwi, a spożywanie większych jej ilości przyczynia do ogólnej poprawy krążenia.

Co te algi w sobie zawierają?

Ten cudowny morski rarytas ma w sobie wiele ważnych składników odżywczych. Wystarczy już jedna łyżka, by zaczerpnąć z cudownych właściwości odżywczych spiruliny.

Już przy spożyciu tak niewielkiej ilości do organizmu dostarczane są aż cztery gramy białka, a także dosyć spora dawka magnezu, witaminy B, żelaza, wapnia i potasu. Ta cudotwórcza mieszanka może pomóc w rozbudowaniu masy mięśniowej osobom niespożywającym białek zwierzęcych. Tak właściwie to od 55 do 70 proc. algi składa się wyłącznie z białka, tak więc spirulina to świetny zamiennik mięsa. Następną zaletą tego „owocu morza” jest jego niska kaloryczność, zatem zdecydowanie warto polecić spirulinę osobom pragnącym schudnąć.

Więcej wpisów dotyczących zdrowego odchudzania, znajdziesz w serwisie wieszwiecej.pl.

Na co należy uważać przy zakupie?

Jeśli chcemy zakupić spirulinę w kapsułkach lub proszku, bardzo ważnym jest, by sprawdzić certyfikat i producenta, ponieważ produkt mógł ulec zanieczyszczeniu, w zależności od tego, skąd mikroalgi zostały wyłowione.