Korzyści płynące z diety niskocukrowej dla zdrowia sportowców

Cukier – ten składnik odżywczy jest niezbędny w pewnej ilości dla sportowców, ale wraz ze spadkiem intensywności ćwiczeń staje się zbędny. Należy pamiętać, że dieta niskocukrowa nie oznacza diety bez węglowodanów. Możliwe jest uwzględnienie tych elementów, ale zawsze na pierwszym miejscu należy stawiać węglowodany złożone. Charakteryzują się one wolniejszym trawieniem, więc ich wpływ na poziom glukozy we krwi jest znacznie mniejszy. Zwykle towarzyszy im również błonnik, który jest kluczowym elementem dobrego stanu zdrowia jelit.

Korzyści płynące z diety niskocukrowej

Główną zaletą diety niskocukrowej jest to, że pomaga kontrolować wagę i skład ciała. Badania dowodzą, że cukier może być silnie związany z otyłością. Jest on szczególnie niebezpieczny w przypadku spożycia w postaci płynnej, np. napojów bezalkoholowych. Słodycze i ciastka to również żywność niskiej jakości o wysokiej zawartości cukru.

Z drugiej strony, wysokie spożycie cukru przy braku intensywnych ćwiczeń fizycznych może prowadzić do insulinooporności. Zgodnie z najnowszymi badaniami jest to wstępny etap do rozwoju cukrzycy. Od tego momentu pojawiają się problemy z wykorzystywaniem substratów energetycznych i tłuszcz stopniowo gromadzi się w jamie brzusznej.

W jaki sposób można stosować dietę niskocukrową?

Czasami planowanie diety niskocukrowej może być trudne, zwłaszcza gdy często spożywa się żywność przetworzoną przemysłowo. Aby opanować ten problem, proponuje się zmianę nawyków, począwszy od nadania świeżej żywności priorytetowego znaczenia jako głównego składnika diety.

Można też zastosować inne strategie, np. zastąpienie cukru sztucznymi słodzikami. W ten sposób nie traci się właściwości organoleptycznych, a jednocześnie zmniejsza się wpływ na glikemię. Jednak nadużywanie tych dodatków również nie jest najlepszym pomysłem. W perspektywie średnioterminowej mogą one powodować uszkodzenia mikrobioty jelitowej, dlatego stanowią tymczasowe rozwiązanie problemu.

Dobrym pomysłem jest stopniowe przyzwyczajanie się do ograniczania obecności słodyczy w diecie. Po spożyciu pokarmów o takich właściwościach w organizmie generowany jest zwykle szereg przekaźników związanych z odczuwaniem dobrego samopoczucia, co może być niebezpieczne. Dieta niskocukrowa jest korzystna w wielu dyscyplinach, dlatego sięgają po nią najlepsi zawodnicy koszykówki, siatkówki, piłki nożnej i miłośnicy fitnessu.

Przyjrzyj się etykietom

Ponadto należy podkreślić konieczność sprawdzania etykiet produktów spożywczych przed ich zakupem w supermarkecie. Wiele produktów spożywczych zawiera ukryte cukry , np. sosy pomidorowe. Ważne jest, aby zwracać uwagę na wartości odżywcze, aby wybierać produkty spożywcze wysokiej jakości. To znacznie poprawi codzienną dietę. Organizm stopniowo zacznie odczuwać znaczną poprawę funkcjonowania, co znajdzie również odzwierciedlenie w masie ciała i procentowej zawartości tkanki tłuszczowej.