Ile białka jeść na śniadanie?

Śniadanie przez wielu uważane jest za najważniejszy posiłek dnia i nie bez powodu. Dzieci, które jedzą śniadanie, rzadziej cierpią na nadwagę w porównaniu z dziećmi, które pomijają śniadanie. Wykazano również, że jedzenie śniadań jest pomocne dla funkcji poznawczych i pamięci.

Korzyści z jedzenia śniadań nie dotyczą tylko dzieci; inne badania wykazały również korzyści dla dorosłych. Na przykład stwierdzono po przeanalizowaniu danych od ponad 20 000 mężczyzn, że spożywanie śniadania może pomóc w zapobieganiu przyrostowi tłuszczowej masy ciała w porównaniu z pomijaniem śniadania.

Jednak fakt, że jedzenie śniadania ma korzyści, nie usprawiedliwia oczywiście zjedzenia rano pączka lub przesłodzonych płatków śniadaniowych. Jedzenie głównie rafinowanych węglowodanów rano może spowodować skok poziomu cukru we krwi, po którym następuje spadek poziomu cukru we krwi, który sygnalizuje mózgowi, że nadszedł czas na ponowne jedzenie, zwykle na długo przed porą obiadową.

Łączenie błonnika, białka i tłuszczu może pomóc w utrzymaniu poziomu cukru we krwi rano i może nawet wpłynąć na wybory żywieniowe w dalszej części dnia. Niektóre badania sugerują również, że różne poziomy białka mogą również wpływać na wybory żywieniowe w późniejszym okresie dnia.

Wpływ białka na śniadanie

Jedzenie białkowego śniadania rano może wpłynąć na poziom hormonów głodu w późniejszym okresie dnia. Badanie z 2010 roku wykazało, że gdy nastolatkowie zostali umieszczeni w grupach z pominięciem śniadania, regularnym śniadaniem (18 gramów białka) lub wysokobiałkowym śniadaniem (48 gramów białka), grupa z wysokobiałkowym śniadaniem spożywała znacznie mniej kalorii podczas lunchu.

W badaniu z 2006 roku stwierdzono również, że śniadanie składające się z 58% kalorii z białka i 14% kalorii z węglowodanów znacząco obniżyło poziom hormonu greliny po jedzeniu.

Grelina pobudza apetyt, więc dłuższa supresja greliny potencjalnie oznacza, że nie masz ochoty na jedzenie. Białko również pozostaje w żołądku dłużej niż inne makroskładniki, więc może również opóźnić apetyt po jedzeniu.

Ile białka jeść na śniadanie?

Powszechna sugestia dotycząca spożycia białka na każdy posiłek to około 25-30 gramów białka. Spożywanie 25-30 gramów białka w każdym posiłku może pomóc w zapobieganiu utracie mięśni. Poznaj pomysły na wysokobiałkowe śniadania. Efekt ten wykazano u osób starszych, które są narażone na utratę masy i siły mięśniowej, ale także u młodszych. Dlatego też wszystkie osoby w wieku dojrzałym mogłyby odnieść korzyści ze spożywania 25 do 30 gramów białka w każdym posiłku.